На Тузлівських лиманах вперше зафіксували рідкісного птаха з обличчям у формі серця

01 Березня 2024, 10:05
На Тузлівських лиманах вперше зафіксували рідкісного птаха з обличчям у формі серця 281
На Тузлівських лиманах вперше зафіксували рідкісного птаха з обличчям у формі серця

На Тузлівських лиманах вперше побачили рідкісного птаха – сову-сипуху.

Про це повідомили у пресслужбі Національного парку «Тузлівські лимани».

Нещодавно начальник нвуково-дослідного відділу Іван Русєв зайшов у спеціальний будиночок для спостереження за птахами. 

«Лиш відкрив дверці і раптом раптом шум… птахи вилітали через маленькі віконця бунгало. Зайшовши всередину та підійшовши до віконця навпроти бунгала, побачив чудового птаха. Це сова сипуха – найвідоміший представник ряду Совоподібних, який вперше зареєстрований на території нашого національного природного парку «Тузлівські лимани», – розповіли у Нацпарку.

Пізніше ще декілька разів цей птах зустрічався у скрадку, після чого там встановили фотопастку. Сова таки потрапила в об'єктив.

«Впізнаний вигляд цієї чудової сови надає їй повністю біле обличчя серцеподібної форми. Сипухи – досить поширені птахи, які вважаються дуже корисними, бо контролюють популяцію мишей  у природі. Її наукова назва – Tyto alba, перекладається як «біла сова». Проте не слід плутати цю представницю родини Сипухові з білою совою із родини Совові, що має схожу назву, але відрізняється жовтими очима. Англійська назва цього птаха перекладається як «амбарна сова». Пов’язано це з тим, що сипухи зазвичай селяться в покинутих коморах. Українська назва походить від сиплячих звуків, що характерні для цих птахів», – розповідають екологи парку.

Сипуха – єдиний вид Сипухових, що зустрічається на теренах України. Цей птах є гніздовим на Закарпатті та в західній й центральній частині лісостепу. Іноді він зустрічається на півночі Одещини. Для полювання сова сипуха потребує великих відкритих місцевостей: полів, боліт, пустошів, луків. 

За інформацією працівників національного парку, пара сипух за рік знищує приблизно 5 тисяч гризунів, тому ці птахи в деяких країнах навіть спеціально приваблюються фермерами на поля. Йя сова занесена у Червону книгу України.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024